Hoe maak ik de perfecte audio master?

Voor het aanleveren van een correcte mastering image voor het persen van een audio CD bieden we bij DataMax Benelux drie mogelijkheden: een DDP-set, een BIN/CUE-file of WAV-files. We leggen je graag uit wat dit zijn en hoe je ze aanlevert.

Zo lever je een DDP-set aan

Voor het produceren van jouw audio CD ontvangen we bij voorkeur een master image in de vorm van een DDP-set. Voor het maken van een DDP-set kun je gebruik maken van de gratis proefversie van Sonoris DDP Creator. Met behulp hiervan maak je van jouw WAV- of AIF-bestanden een DDP-set die direct geschikt is voor ons glasmasteringproces.
Tip: maak gebruik van ongecomprimeerde 16 bits WAV-bestanden met een samplefrequentie van 44,1kHz voor de beste geluidskwaliteit.

Zo lever je een BIN/CUE-file aan

Een BIN/CUE-file maak je in 4 stappen:

Stap 1

 • Het maken van een BIN/CUE-file begint met het branden van jouw geluidsbestanden op een fysieke CD-R.
  Gebruik voor het branden een goede kwaliteit CD-R met een speelduur van 80 minuten.
 • Voor het branden van een CD-R adviseren wij Nero (Windows) of Toast (Mac).
 • Gebruik als bron ongecomprimeerde audiobestanden zoals WAV en AIF (geen MP3-bestanden) voor de beste geluidskwaliteit.
 • Brand je cd altijd als audio-cd en niet als MP3-cd of data-cd, omdat de meeste cd-spelers geen MP3- of data-cd’s kunnen lezen.
 • Indien je dit wilt kun je bij het branden van je cd, per track een cd-tekst toevoegen. Deze informatie wordt dan door sommige cd-spelers tijdens het afspelen van jouw cd op het display getoond.

Stap 2

Controleer de cd die je zojuist gebrand hebt.

 • Beluister de cd en controleer op tikken en andere fouten in de audio.
 • Controleer of de volgorde van de tracks juist is.
 • Controleer de correcte weergave van de cd-tekst.
 • NB: houd er rekening mee dat niet alle cd-spelers cd-tekst kunnen weergeven

Als alles in orde is, kun je verder met de volgende stap.

Stap 3

Maak een BIN/CUE-file.

 • Van de CD-R die je zojuist gebrand en gecontroleerd hebt, maak je vervolgens een mastering image in de vorm van een CUE/BIN-fileset. Voor het maken van een CUE/BIN-set adviseren wij het gratis programma Imageburn.

Stap 4

Aanleveren van de master image

Als laatste stap stuur je je mastering image door met WeTransfer.

 • Maak voor het doorsturen een md5 checksum van alle bestanden van de DDP-set of van de CUE/BIN-image. De md5 checksum gebruiken wij om te controleren of de bestanden niet corrupt geraakt zijn tijdens het doorsturen. Stuur het bestandje met de md5 checksums mee tijdens het doorsturen met WeTransfer.

Kom je er niet uit, dan kan je er ook voor kiezen om de fysieke CD-R die je in stap 2 gebrand hebt naar ons op te sturen, zodat wij deze kunnen gebruiken om jouw cd te produceren.

Het adres hiervoor:

Datamax Benelux  B.V.
T.a.v. afdeling customer service
Zoete Inval 8
4815HK Breda

Zo lever je WAV-files aan

Vind je het maken van een mastering image te complex? Dan kun je er ook voor kiezen om losse WAV-bestanden aan te leveren. Je kunt deze op een USB-stick aanleveren of doorsturen met WeTransfer. Wij zorgen er dan voor dat er van jouw losse WAV-bestanden een goede mastering image gebouwd wordt. Voordat wij het productieproces gaan starten, sturen wij je dan eerst nog een fysieke CD-R ter controle. Aan het maken van een mastering image zijn additionele kosten verbonden.

Tips voor je WAV-files:

 • Maak gebruik van ongecomprimeerde 16 bits WAV-bestanden met een samplefrequentie van 44,1kHz voor de beste geluidskwaliteit.
 • Zorg voor een eenduidige naamgeving van de WAV-bestanden zodat het voor ons duidelijk is in welke volgorde deze op de cd moeten komen. Eventueel kun je een tekstbestand meesturen waarin je de juiste volgorde aangeeft.
 • Indien gewenst kunnen wij ook cd-tekst toevoegen. Stuur in dit geval een tekstbestand mee met per track de gewenste cd-tekst.

Heb je vragen over het maken van een audio master?

Neem dan contact met ons op via sales@datamaxbenelux.nl, telefonisch via 0182 300 360 of vul ons contactformulier in. Wij helpen je graag verder!